Reisebrev part 4 – Tautra og vestlandsturné

I mange medier, deriblant NRK og Aftenbladet, presenteres tall fra Statens Veivesen om at 25 prosent av dødsulykkene i trafikken er relatert til rus. Dette må vi snakke om.

I mange medier, deriblant NRK og Aftenbladet, presenteres tall fra Statens Veivesen om at 25 prosent av dødsulykkene i trafikken er relatert til rus. Dette må vi snakke om.

https://www.nrk.no/norge/rus-bak-hver-fjerde-dodsulykke-i-trafikken-1.13615690

Utstillingen til MA ungdom har vært i Bergen og Sandnes den siste uka, men før det var vi på MiG på Tautra. Her var mange samlet på en idyllisk øy tilknyttet fastland med en 2,5 km lang molo med bilvei, og i bakgrunnen av musikkscenen lå et gammelt klosterruin av cistercienserordenen. Festivalen var en rusfri gospelfestival, og da de fleste henger rundt på øya fikk vi ro på stand til å prate med både store og små. Vi pratet om viktigheten av å kjøre trygt og passe på at en oppmerksom og konsentrert sjåfør, egenskaper som rusmidler er godt kjent for å svekke. Mange av de vi har snakket med ble sjokkert når de hørte tallene referert i NRK-artikkelen. Alle har uttrykt fortvilelse over at noen velger å sette seg bak rattet med alkohol, narkotika eller trafikkfarlige legemidler i kroppen. Det er bra å ha slike ferske og tydelige tall å vise til, for det selvsagte, det at rus og kjøring er en dårlig kombinasjon, må vi jevnlig påminnes.

I Bergen møtte vi både de lokale og turistene som nøt sommerbyen, og mange var innom festplassen og tittet nysgjerrig på det store teltet midt på plassen. Flere lurte nok på hvorfor voksne mennesker løp og snublet etter en fotball og hadde på seg rare ”dykkerbriller”. De som turte å spørre fikk selvfølgelig prøve. Andre satte seg ned for en prat. De som bare ville titte på kortfilmene som rullet på skjermen fikk med seg både det lille heftet som presenterer hva ”Death Trip” går ut på, samtidig som de fikk med seg informasjon om rusens påvirkning på veien. Refleks-nøkkelknipper ble raust utdelt. Gratissaker e goe greier.

På blinkfestivalen i Sandnes var folk i idrettsstemning og vestlands-sommerdagene med mye vær gjorde at vi folk trakk inn i teltet og tok seg god tid til å se på elementene i utstillingen, tok seg tid til en prat, og et par av familiene ble overrasket med radiostyrte biler, til stor begeistring for de små.

Det mest populære elementet i utstillingen er nok promillebrillene, både fordi det er lærerikt å kjenne på hvordan alkohol påvirker sansene i edru tilstand, men også fordi det er innmari gøy. Aktivitetene som viser at de motoriske evnene svekkes er morsomt både å prøve ut og å se på. De demonstrerer hvor dårlig sjåfør du bli i trafikken alkohol i blodet. Hvis du ikke engang kan treffe en fotball, eller kræsjer borti kompisen når du prøver å følge en rett linje, hvordan skal du da kunne klare å holde deg på din side av veien i trafikken?

Praten med de besøkende går lett, for dette er et emne alle som ferdes i trafikken bryr seg om, og vi opplevde stort engasjement i samtaler om hvordan vi kan håndtere de problemene ruspåvirkning skaper.

Ha en fin sensommer og stress ned,

Maren og Kristian